Εκτύπωση

                     ΗΓΕΜΟΝΑΣ κάθε λογικού ανθρώπου είναι ο ΝΟΥΣ!

 

        Ο Μ. Αντώνιος λέει ότι λογικός άνθρωπος είναι μόνον αυτός που έχει θεοσεβή νου και θεάρεστη ψυχή, η οποία εξουσιάζει το σώμα και τα πάθη, εκτελεί το Θείο θέλημα και αποφεύγει τις παντοειδείς παγίδες.

       Όταν υποταχθεί το σώμα στον ευσεβή ηγεμόνα νου και τον ακολουθεί, τότε ο άνθρωπος φθάνει στην ψυχική καθαρότητα. Τότε ισχύει το «νους καθαρός κατά παθών ολεθρίων»

       Γι αυτό και στην προσευχή μας (50ος ψαλμός) λέμε «…και πνεύματι ηγεμονικώ στήριξόν με»

      Κατά τον Άγ. Μάξιμο Ομολογητή, ο νους έχει την εξουσία. Γράφει: «Ο νους μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πράγματα, που το καθένα ασκεί τη δική του ενέργεια. Το ένα ασκεί την αρετή, ενώ το άλλο την κακία, δηλαδή βρίσκεται ανάμεσα στον άγγελο και τον δαίμονα. Ο νους, όμως, έχει την εξουσία και τη δύναμη να ακολουθεί ή να αντιστέκεται σ’ όποιον από τους δύο θέλει»

      Ο Αγ. Ιω. Χρυσόστομος τονίζει: «Ό,τι έχουμε το οφείλουμε στο Άγιο Πνεύμα. Μέσα στην εκκλησία περιπολεύει συνεχώς. Με την βοήθειά Του μετανοούμε, καταλαβαίνουμε τα σφάλματά μας, αναζητούμε τον Θεό. Φρουρεί τη διάνοιά μας, μας προφυλάσσει από την αμαρτία»

      Κι ακόμη αναφέρει: «Όπως ο πυρετός όταν εισχωρεί βαθιά και κατακαίει τα πάντα μέσα μας δεν υπάρχει κανένα όφελος από την εξωτερική επιφάνεια του σώματος, αν δεν πάσχει τίποτε παρόμοιο, έτσι κι όταν η ψυχή μας παρασύρεται από τα εσωτερικά πάθη, δεν υπάρχει όφελος από την εξωτερική εξουσία ούτε από τη βασιλική καθέδρα, όταν ο νους ανατρέπεται από το θρόνο της βασιλείας πολύ τυραννικά από τα πάθη και υποκύπτει και τρέμει τις εξεγέρσεις τους»

         Ορθή σκέψη, λοιπόν...

                                                                                           [Από το περιοδικό "ΤΑ ΚΡΙΝΑ"]