01
Ekdoseis2
Periodika2
Neeskiklofories

Epanekdoseis

Prosfores

diahoristiko

 

         Ο γάμος ως ισόβια ένωση ανδρός και γυναικός, αποτελεί φυσικό δεσμό και θεσμό, έχει δε την αυτή ηλικία με το ανθρώπινο γένος. Ο Χριστιανισμός δεν ίδρυσε τον θεσμό του γάμου, αλλά τον προϋπάρχοντα φυσικό θεσμό και δεσμό τον εξαγίασε και τον ανύψωσε στην τάξη του Μυστηρίου. Και τη σχέση ανδρός και γυναικός την είδε ως τύπο και εικόνα της σχέσεως Χριστού και Εκκλησίας.

         Ο πολιτικός γάμος στερούμενος του αγιασμένου Μυστηρίου και επομένως παντός ίχνους θείας χάριτος, που λαμπρύνει και αγιάζει και πρόσωπα και πράγματα, είναι «ΠΟΡΝΟΓΑΜΙΑ». Όσοι λοιπόν Ορθόδοξοι Χριστιανοί πάρουν την απόφαση να τελέσουν αντί του Χριστιανικού Μυστηρίου τον πολιτικό γάμο, απορρίπτουν έμπρακτα τη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας και έτσι «δυνάμει» αποκόπτονται από το Σώμα της.

         Πρέπει όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να συνειδητοποιήσουν, ότι ο πολιτικός γάμος όχι μόνο αποτελεί καθαρή πορνεία, που την απαγορεύει απόλυτα το Ευαγγέλιο, αλλά προσβάλλει καίρια και την δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας αφού αναιρείται το Μυστήριο του γάμου. Χριστιανική ιδιότητα και πολιτικός γάμος είναι αδύνατον να συνυπάρξουν.

         Ο πολιτικός γάμος συνιστά διάρρηξη των δεσμών με την Εκκλησία. Άρα αυτός που τελεί τέτοιο γάμο, αποκόπτεται πλέον απ’ αυτή και όχι μόνο στα θεία Μυστήρια δεν μπορεί να προσέρχεται ή άλλες εκκλησιαστικές ευλογίες να λαμβάνει, αλλά ούτε να παρίσταται ως ανάδοχος σε βάπτιση.

         Όσοι λοιπόν τελούν πολιτικό γάμο θέτουν μόνοι τους τούς εαυτούς τους εκτός Εκκλησίας. Ας ζητούν λοιπόν και «πολιτική κηδεία»! Στοιχειώδης συνέπεια αυτό επιβάλλει. Ολόκληρο Μυστήριο απορρίπτουν στη ζωή τους και τους ενοχλεί η μετά θάνατο στέρηση της θρησκευτικής κηδείας;

 

                                                          π. Γεώργ. Καλπούζος


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ