01
Ekdoseis2
Periodika2
Neeskiklofories

Epanekdoseis

Prosfores

diahoristiko

            Στην εποχή της τεχνολογίας που ζούμε, και μάλιστα της αποκαλούμενης «έξυπνης», δεν είναι δυνατό αυτό να μην αντανακλάται και σ’ αυτό το δωμάτιό μας. Εξάλλου σε όλους τους νέους η τεχνολογία είναι θελκτική, και βέβαια όλα της τα μέσα και οι εφαρμογές.

            Και τι έχουμε πλέον; Κάτι που ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε. Το δωμάτιο … χαι τεκ! Δηλαδή το … τεχνολογικό δωμάτιο, όπως θα το λέγαμε με άλλα λόγια. Ένα το δωμάτιο με την τηλεόραση, το κινητό, τον υπολογιστή, τα βιντεοπαιχνίδια, τις λεγόμενες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο εν γένει κ.λπ.

Δηλαδή όλα αυτά που έχουν κυριολεκτικά κλέψει τον ύπνο των παιδιών, που τους έχουν μεταβάλει σε αγωνιώδεις ξενύχτηδες και τους μεταφέρουν στα δωμάτιά τους όλους τους πειρασμούς!

            Αυτή δε είναι και η κατάληξη του «χαι τεκ» δωματίου! Το «χαι τεκ ξενύχτι» και ο βομβαρδισμός μας απ’ όλο το (παγκοσμιοποιημένο) κακό!

            Όλοι οι ειδικοί επιστήμονες ένα λένε ακατάπαυτα. Πως τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν στα δωμάτιά τους ούτε τηλεόραση, ούτε και υπολογιστή, πολύ δε περισσότερο υπολογιστή συνδεδεμένο με το διαδίκτυο! Και πως το λεγόμενο «σερφάρισμα» πρέπει να γίνεται απ’ τον υπολογιστή που βρίσκεται οπωσδήποτε σε κοινόχρηστο χώρο.

            Όμως η «εφηβική επανάσταση», ευθύς εξ αρχής αρχίζει απ’ αυτό. Απ’ τον εξοπλισμό του δωματίου με την τηλεόραση και τον υπολογιστή συνδεδεμένο με το διαδίκτυο. Ήδη το φαινόμενο αυτό άρχισε να περνάει και σ’ αυτήν ακόμη την παιδική ηλικία.

            Κι εκεί που οι γονείς μένουν ήσυχοι και πολύ ευχαριστημένοι που το παιδί τους βρίσκεται στο δωμάτιό του και δεν ξεχυντά έξω στα διάφορα νυχτερινά κέντρα, εκείνο ξενυχτά στο χαώδες διαδίκτυο και στις «χαι τεκ» καταστάσεις! Έτσι η αποπλάνηση των παιδιών γίνεται πλέον πάρα πολύ εύκολα μέσα στο ίδιο του το σπίτι και σ’ αυτόν ακόμη τον προσωπικό του χώρο, εν αγνοία των γονέων τους!

            Εκεί γίνεται και ο εθισμός στο διαδίκτυο, στις ακατάλληλες ιστοσελίδες, στον τζόγο, στις ηλεκτρονική βία κ.λπ. Εκεί πλέον όλα παραμερίζονται, όπως το διάβασμα, η προσευχή κ.λπ. Τι κατάντια! Τι φοβερό να μετατρέπεται σ’ αυτή την φοβερή κατάσταση το δωμάτιό μας!

Στην ιατρική επιθεώρηση «Pediatrics» δημοσιεύτηκε μελέτη, σύμφωνα

με την οποία, οι νέοι που «χαλαρώνουν» το βράδυ – αφού διαβάσουν τα μαθήματά τους – παίζοντας έντονα παιχνίδια στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, μπορεί να έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν ή να μην θυμούνται όσα είχαν μελετήσει νωρίτερα!

            Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Σάλφορντ στο Μάντσεστερ της Βρετανίας τα 2 στους 3 χρήστες ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης δηλώνουν πως είναι πολύ δύσκολο να χαλαρώσουν πλήρως ή να κοιμηθούν όταν είχαν ασχοληθεί προηγουμένως αρκετή ώρα με αυτά!

            Έγραψαν οι «The New York Times»:

            «Να ένας απλός τρόπος να κρατήσετε τα παιδιά σας υγιή: Πετάξτε την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιό τους! Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1 στα 2 παιδιά στη Δύση έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους- μπορεί όμως κάλλιστα να είναι έως και 7 στα 10. Η ουσία είναι πως ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της τηλεόρασης στο δωμάτιο και πολυάριθμων ιατρικών και εκπαιδευτικών διαταραχών. Τα παιδιά με τηλεόραση στο δωμάτιό τους σημειώνουν χαμηλότερες βαθμολογίες στα σχολικά τεστ κι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου. Επιπλέον, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα, ενώ είναι πιθανότερο να αρχίσουν να καπνίζουν…»

              Το θέμα είναι πάρα πολύ μεγάλο και δεν είναι δυνατό να το αναπτύξουμε εδώ. Μόνο τούτο θα πούμε. Πως τα πράγματα απαιτούν πλέον πολύ έξυπνους χειρισμούς εκ μέρους μας, γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τις «έξυπνες» συσκευές…

                                [Από το βιβλίο των εκδόσεών μας "ΦΩΤΟΔΟΤΕΣ": "ΞΕΝΥΧΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙ;"]


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ