01
Ekdoseis2
Periodika2
Neeskiklofories

Epanekdoseis

Prosfores

diahoristiko

 

Μπαίνεις στο διαδίκτυο! Αλλά πως βγαίνεις;

 Η πρόσβαση στο διαδίκτυο, καλοί μου φίλοι, είναι βέβαια σήμερα πανεύκολη. Δεν το συζητάμε! Όλες δε οι τεχνολογικές εξελίξεις προς του που κατατείνουν; Μα στο να γίνεται κάθε φορά όλο και πιο εύκολη η πρόσβαση αυτή! Οι ταχύτητες αυξάνονται, οι συσκευές πληθαίνουν, όπως και οι εφαρμογές των συσκευών αυτών.

Οι υπολογιστές έγιναν προσωπικοί, φορητοί και τώρα ταμπλέτες. Ακόμη κι αυτά τα κινητά μεταβλήθηκαν σε θύρες πρόσβασής μας στο διαδίκτυο. Μάλιστα η προσωπική τεχνολογία, όπως αποκαλείται αυτή η εξέλιξη, ουσιαστικά έγινε για το διαδίκτυο, για να το έχουμε ανά πάσα στιγμή τα χέρια μας και στην τσέπη μας! Ως προσωπικό μας αξεσουάρ, ας πούμε…

Λοιπόν, πανεύκολα και με το πάτημα ενός κουμπιού, η με την αφή του πλέον, μπαίνει κανείς στον απέραντο αυτό εικονικό κόσμο, τον αποκαλούμενο και κυβερνοχώρο. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε δε και ικανότητες γι’ αυτό. Τόσο εύκολο και προσβάσιμο έγινε. Όπως και στην τηλεόραση, για παράδειγμα, κι ακόμη πιο εύκολα κι απ’ αυτήν!

Το ερώτημα τώρα που τίθεται, είναι τούτο: Άραγε πως βγαίνει κανείς απ’ αυτό; Ένα ερώτημα που έχει να κάνει με:

  • Με την ευκολία και να βγεις!
  • Με τον χρόνο που θα απαιτηθεί μέχρι να βγεις!
  • Με το τι απεκόμισες ώσπου να κατορθώσεις να βγεις!

Να τι θέλουμε να πούμε…

Το να βγεις δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως είναι το να μπεις! Γιατί όλα είναι έτσι φτιαγμένα για να μείνεις! Να δεις και τούτο κι εκείνο, να επισκεφθείς κι αυτό και το άλλο, να κατεβάσεις κείμενα, εικόνες, ταινίες, μουσικά κομμάτια κ.λπ., να επικοινωνείς με πλήθος ανθρώπων, να παίζεις ασταμάτητα … Είναι τόσο δελεαστική η κατάσταση που … δεν σου επιτρέπει να φύγεις! Κι αλλοίμονο αν είσαι «κολλημένος» σε κάτι ή αν έχεις το διαδίκτυο ως καταφύγιο στα ψυχολογικά και τα υπαρξιακά σου προβλήματα. Τότε είναι πολύ δύσκολο να βγεις ακόμη και για τις προσωπικές σου ανάγκες!

Έπειτα όλα είναι φτιαγμένα για να μείνεις όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται! Όχι μόνο για μια ματιά, για να αντλήσεις κάτι χρήσιμο, για να κατεβάσεις κάτι πολύ απαραίτητο και ωφέλιμο, αλλά και για να αφιερώσεις όλο τον ελεύθερο χρόνο σου, κι αν ήταν δυνατό όλο τον χρόνο της ζωής σου!

Τέλος, είναι και το αν βγαίνεις όχι μόνο ψυχικά και πνευματικά αβλαβής, αλλά και ωφελημένος όσο γίνεται. Όπως ακριβώς κατόρθωμα δεν είναι το να μπεις στην αίθουσα του κινηματογράφου, που κι αυτή πολύ θελκτική είναι από πλευράς τεχνολογικής, αλλά κατόρθωμα είναι να κατορθώσεις να βγεις πραγματικά ψυχαγωγημένος. Γιατί αν βγαίνεις σκοτισμένος και όχι φωτισμένος, αν φεύγεις με ενοχές, αν το ψυχικό κενό μέσα σου μεγάλωσε αντί να μικρύνει αφήνοντας τον, τότε σε τι σε ωφέλησε η μεγάλη ευκολία με την οποία μπήκες; Ή ποιο το κέρδος σου απ’ την πραγματικά απολαυστικό ήχο, τις (τρισδιάστατες) εικόνες και την όλη εντυπωσιακή τεχνική; Το αντίθετο ακριβώς έγινε. Όλα αυτά έπαιξαν το ρόλο τους στο να σε ζημιώσουν…

Αλλ’ ενώ το να μπει κανείς στο διαδίκτυο είναι πάρα πολύ εύκολο, όπως είπαμε, αφού δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερες γνώσεις ούτε και ικανότητες, το να βγει θέλει όλη τη βαρύτητα της προσωπικότητας μας. Δηλαδή απαιτεί…

  • Το όραμα που έχει κανείς για το διαδίκτυο και τη χρήση του!
  • Τον συγκεκριμένο σκοπό για τον οποίο μπαίνει!
  • Τα όρια που από μόνος του θέτει στον εαυτό του κατά την είσοδό του σ’ αυτό!
  • Τις αξίες και τα ιδανικά που έχει κατά την παραμονή του εκεί!
  • Την συνέπεια με την οποία τα υπηρετεί όλα αυτά!
  • Την πειθαρχία που τον διακρίνει κ.λπ.!

Με άλλα λόγια το διαδίκτυο, χάρις σ’ αυτήν ακριβώς την ιδιότητά του, δηλαδή την ευκολία που σου παρέχει για να μπαίνεις και την πολύ μεγάλη δυσκολία που σου βάζει για να βγεις, είναι καλό. Άριστο. Και τούτο γιατί δοκιμάζει χαρακτήρες, εξετάζει τις προσωπικότητες, αναδεικνύει τους πραγματικά ισχυρούς!

Ίσως αύριο, με τις τεχνικές που ήδη υπάρχουν (αλγόριθμους κ.λπ) θα μπορούσαν να καταγράψουν το προφίλ κάθε χρήστη από την όλη συμπεριφορά του κατά την λεγόμενη «πλοήγησή» του σ’ αυτό. ΄Η ήδη το κάνουν;

Οι πολυεθνικές, λέει, εκμεταλλεύονται ποικιλοτρόπως αυτό που προκύπτει απ’ τις έρευνες. Ότι δηλαδή οι περισσότεροι «σερφάρουν» στο διαδίκτυο χωρίς συγκεκριμένο στόχο!

Αλλά κι αυτοί που λένε πως έχουν στόχους, άραγε ποιους έχουν ακριβώς;

  • Είναι ο στόχος για να ωφελήσουν ή για να βλάψουν τους άλλους;
  • Είναι ο στόχος για να ωφεληθούν ή για να βλαφτούν οι ίδιοι;
  • Είναι ο στόχος για να προάγουν τα καλά τους έργα ή για να πολλαπλασιάσουν τις παρανομίες τους;

Οι έρευνες και οι στατιστικές που κάθε τόσο έρχονται στη δημοσιότητα, όλο και θα μας μιλούν για τα θύματα...

  • Αυτών που είναι κολλημένοι – εξαρτημένοι απ’ το διαδίκτυο! Δηλαδή εκείνων που δεν μπορούν να βγουν απ’ αυτό!
  • Αυτών που αφιερώνουν πιο πολύ χρόνο, απ’ ότι κάποιοι άλλοι στην τηλεθέαση. Δηλαδή εκείνων που μπήκαν για δέκα λεπτά κι έφαγαν την ημέρα τους ή καλύτερα τη νύχτα τους! Μια κατάσταση που θυμίζει το ανέκδοτο με τον βραδύγλωσσο εκείνο, που ζήτησε να του δώσουν 10 λεπτά χρόνο για να τους μιλήσει για … 1 ώρα!
  • Αυτών που δεν μπορούν κλείνοντας τον υπολογιστή τους και να πουν: Δόξα Σοι ο Θεός! Βρήκα αυτό που ήθελα, έκανα το καθήκον μου, βγήκα τόσο κερδισμένος…

Τελικά, που καταλήγουμε; Πως όλα, μα όλα, είναι θέμα αξιών και προσανατολισμού. Η τεχνολογία θα μας τα παρέχει όλα, όπως και όλα όλο και πιο πολύ θα τα εξελίσσει και θα τα τελειοποιεί. Δικό μας θέμα είναι να την χρησιμοποιούμε και να μην μας χρησιμοποιεί. Και σ’ αυτή την πάλη μαζί της, όλο και θα χάνουν οι αδύναμοι, όλο και κερδισμένοι θα βγαίνουν οι ικανοί…

                                                            Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ