01
Ekdoseis2
Periodika2
Neeskiklofories

Epanekdoseis

Prosfores

diahoristiko

 

Είναι γνωστό αυτό που λέγεται πολύ συχνά τελευταία, πως «τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά» ή και το ακόμη χειρότερο πως «τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών»! Άρα τα Χριστούγεννα δεν είναι για τους μεγάλους, λες και ο Χριστός δεν ήρθε στη γη για όλους μας!

Επιπλέον στηριζόμενοι απολύτως στην εμπορευματοποίηση και την εκκοσμίκευση των Χριστουγέννων θέλουν να τα υποβαθμίσουν  σε … μια «ωραία» παιδική γιορτή που δεν έχει και πολύ διαφορά από παιδικό πάρτυ!!! Εξάλλου ως ένα τέτοιο μεγάλο πάρτυ  παρουσιάζουν τα Χριστούγεννα στα παιδιά. Με δώρα, παιχνίδια, θέατρο, κλόουν, τον Άϊ Βασίλη, πολύ θέαμα με DVD κινουμένων σχεδίων και play station, στολισμένα έλατα, πλουσιότατα φαγητά κ.λπ.!!! Να γιατί τα παιδιά λένε: «Αγαπώ τα Χριστούγεννα γιατί παίρνω πολλά παιχνίδια, δώρα, λέω τα κάλαντα και περνάω πολύ ωραία»! Ούτε λόγος να γίνεται για το πνευματικό νόημά τους.

Οπότε τα παιδιά γαλουχούνται σ’ έναν άλλο τρόπο ζωής, αυτόν της κατανάλωσης και της χλιδής, τον οποίο πρέπει να συνεχίσουν όταν μεγαλώσουν! Τότε το «πάρτυ» αυτό,  θα αντικατασταθεί με το ρεβεγιόν στα νυχτερινά κάντρα και τον τζόγο στα καζίνα!!!

Κι επειδή όλοι θέλουμε κάπου μέσα μας να είμαστε παιδιά ή έστω νοσταλγούμε την παιδική μας ηλικία, μας παροτρύνουν ενδόμυχα κάπως έτσι κι εμείς οι μεγάλοι να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα, σαν σε … παιδικό πάρτυ!!!

Ας σημειωθεί ότι, σε οικονομικούς όρους, κύριος αποδέκτης αλλά κι εκφραστής ταυτόχρονα της λεγόμενης «Χριστουγεννιάτικης αγοράς» στην οποία τα ποσά που δαπανώνται  είναι  τεράστια, αναμφισβήτητα αποτελούν τα παιδιά!

 

[Απ’ το βιβλίο του Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλου «ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ν. ΕΠΟΧΗΣ»

των Εκδόσεων "ΦΩΤΟΔΟΤΕΣ"]

      

 


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ