01
Ekdoseis2
Periodika2
Neeskiklofories

Epanekdoseis

Prosfores

diahoristiko

Γιατί ο Μέγας Κωνσταντίνος ονομάστηκε Ισαπόστολος;

Όπως διαπιστώνουν και οι ιστορικοί, ο Άγιος Κωνσταντίνος άφησε πίσω του τεράστιο έργο, μεγάλο μέρος του οποίου είναι οι ποικίλες και αποφασιστικές ενέργειές του για την ταχύτερη επικράτηση της Εκκλησίας του Χριστού στον κόσμο[1]. Για την μεγάλη του αυτή προσφορά η Εκκλησία μας, όχι μόνο τον κατέταξε μαζί με την μητέρα του Ελένη στους Αγίους, αλλ’ επιπλέον τον ονόμασε και Ισαπόστολο. Δηλαδή ίσο με τους Αποστόλους. Έναν τίτλο που ελάχιστοι Άγιοι κατέχουν.

Ας δούμε μερικές απ’ τις ενέργειές του αυτές:

α) Εξασφάλισε τα μέσα στη μητέρα του Αγία Ελένη ώστε να ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους και να ανακαλύψει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο.

β) Υπέγραψε το διάταγμα της ανεξιθρησκίας στο Μιλάνο με το οποίο τερματίζονταν οι διωγμοί και δινόταν θρησκευτική ελευθερία στους Χριστιανούς. Οι φυλακισμένοι και εξόριστοι μάρτυρες της Πίστης αφέθηκαν ελεύθεροι, οι Χριστιανοί βγήκαν από τις κατακόμβες στο φως της ημέρας κι άρχισαν να χτίζουν τους ναούς τους.

γ) Σ’ ολόκληρο το κράτος του Μ. Κωνσταντίνου σώζονται ακόμη και σήμερα πάρα πολλοί Ι. Ναοί, που έχτισε ο αυτοκράτορας, αφού διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά. Τέτοιοι ναοί είναι ο ναός του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη ( που βρέθηκαν τα θεμέλιά του ), ο ναός της Γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ, ο ναός της Αναστάσεως του Χριστού στα Ιεροσόλυμα κ.λπ.

δ) Έκοψε νομίσματα με το μονόγραμμα του Χριστού.

ε) Συνέταξε νομοθετικά διατάγματα εμπνευσμένα απ’ το φιλάνθρωπο πνεύμα του Χριστιανισμού, όπως για την κατάργηση της θανατικής ποινής με σταύρωση, την απαγόρευση των απάνθρωπων μονομαχιών, την παραχώρηση των πρώτων δικαιωμάτων στους δούλους, την εκδήλωση μέριμνας για τους φτωχούς και τους αδύνατους κ.λπ.

στ) Συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο η οποία καταδίκασε την αίρεση του αρειανισμού και θεμελίωσε το Ορθόδοξο δόγμα. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε το δρόμο για τη συναλληλία και τη γόνιμη συνεργασία Εκκλησίας και Κράτους[2].

ζ ) Καθιέρωσε την Κυριακή – ημέρα ανάστασης του Κυρίου – ως ημέρα αργίας, η οποία και παραμένει ως τις μέρες μας και πολλά άλλα[3].

Δεν είναι τυχαίο που ο εθνικός μας ιστορικός Κων/νος Παπαρρηγόπουλος έγραψε για τον Μέγα Κωνσταντίνο: «Μετά τους αμέσους μαθητάς του Σωτήρος ουδείς έπραξεν περισσότερα προς διάδοσιν και παγίωσιν της ιεράς πίστεως»[4]

[Απ’ το περιοδικό «ΤΑ ΚΡΙΝΑ»]


[1] Βλ. εγκ. Πάπυρος – Λαρούς – Μπριτάννικα, τομ. 37, σελ. 110.

[2] Αυτή την αγαστή συνεργασία μεταξύ εκκλησίας και κράτους που έχει ιστορία δεκαεπτά αιώνων, έχουν βάλει στο στόχο τους οι πάσης φύσεως σύγχρονοι «προοδευτικοί». Όσοι επιζητούν το χωρισμό αυτό, πιστεύοντας έτσι ότι θα επιτύχουν το θρησκευτικό αποχρωματισμό του ελληνικού λαού, ματαιοπονούν. Στην πραγματικότητα η Eκκλησία δεν αντλεί τη δύναμή της από το νομικό καθεστώς των σχέσεών της με το κράτος αλλ’ ως θείο καθίδρυμα αντλεί ζωή από τη δύναμη της Αλήθειας δηλ. του ίδιου του ιδρυτού της κι από τη ζωντάνια των μελών της. Η Eκκλησία που είναι «ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας» έγραψε τις πιο ένδοξες σελίδες της την περίοδο που διώχτηκε από το ρωμαϊκό κράτος, αλλά και σε κάθε περίοδο διωγμού. Η Eκκλησία παρέμεινε ζωντανή κι ενεργητική κι όταν ακόμα το Eλληνικό Kράτος ήταν ανύπαρκτο για τετρακόσια ολόκληρα χρόνια. Η Eκκλησία ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε παρούσα στις ψυχές των πιστών, ήταν, είναι και θα είναι το κέντρο της ζωής του λαού του Θεού κι όσο περισσότερο τη χτυπούν οι εχθροί της τόσο περισσότερο εκείνη θα απλώνει βαθύτερα τις ρίζες της στις καρδιές των ανθρώπων. (Περισσότερα για τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους δες το αφιέρωμα του ενημερωτικού περιοδικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Τόλμη», τεύχος 57, Νοεμ. 2005, σελ. 21-38).

[3] Για την προσφορά του Μ. Κων/νου στην Eκκλησία διάβασε περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλίο της καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αικ. Χριστοφιλοπούλου «Βυζαντινή Ιστορία», τομ. Α΄, εκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη 1998, σελ. 127-138.

[4] Ι.Ν. Παπαϊωάννου, Ιστορικές γραμμές, τομ. β΄ - Βυζάντιο, Λάρισα 1985, σελ. 56.


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ