Εκτύπωση

Ο πόνος στη ζωή μας

Οι ασθένειες συχνά μας βοηθούν να ταπεινώνεται το φρόνημά μας και να γίνεται η ψυχή μας καθαρότερη. Μεγάλοι άνδρες ομολόγησαν με ευγνωμοσύνη τη δωρεά αυτή του Θεού.

-         Ο Παύλος μίλησε για τον σκόλοπα της σάρκας του, που τον έκανε να μην «υπεραίρεται»!

-         Ο Άγ. Ιω. Χρυσόστομος και ο Μέγας Βασίλειος έκαναν λόγο για τον επίμονο πυρετό που τους έψηνε το σώμα, αλλά και τους πυράκτωνε την ψυχή!

-         Ο Μίλτων με την τύφλωσή του είδε καθαρότερα τα μυστήρια της Πίστης και τα τραγούδησε στον «Απολεσθέντα Παράδεισο», το γνωστό αυτό έργο του!

-         Ο Μπετόβεν από τότε που έχασε την ακοή του, ανέβηκε με τη μουσική του σε ύψη Θείας έκστασης!

-         Ο Πασκάλ μπήκε στη Χριστιανική ζωή εξ αιτίας της αρρώστιας που του κατερείπωσε το σώμα, αλλά του χαλύβδωσε την πίστη στο Χριστό

Δεν είναι τυχαίο που στον Άγιον Όρος, όταν αρρωσταίνει κάποιος μοναχός, λένε γι’ αυτόν: Τον επισκέφθηκε ο Κύριος!

Άλλοι άγιοι Ασκητές της ερήμου, όταν τύχαινε να μην έχουν ασθενήσει για πολύ καιρό, έλεγαν: «Δεν μ’ αγαπάς πιά Θεέ μου;»

Και γνωστοί άγιοι Γέροντες, όπως ο π. Παίσιος και ο π. Πορφύριος, παρεκάλεσαν τον Θεό να τους δώσει βαριά ασθένεια, όπως τον καρκίνο, πράγμα που έγινε και πάλευαν χρόνια μαζί του, δοκιμαζόμενοι πάρα πολύ.

Και ο πόνος, δώρο του Θεού είναι, όπως κι όλα τ’ άλλα, που αποβλέπει οπωσδήποτε για το καλό μας. Καλοδεχούμενος, λοιπόν.

Ας Τον δοξάζουμε για όλα και για τον πόνο που μας δίνει, σε μας ή και σε προσφιλή μας ακόμη πρόσωπα.

«Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν», ήταν ο συνεχής λόγος του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου…

                                                                               

[Απ’ το περιοδικό «ΤΑ ΚΡΙΝΑ»]