01
Ekdoseis2
Periodika2
Neeskiklofories

Epanekdoseis

Prosfores

diahoristiko

Η μεν Μάρθα υποδέχεται τον Κύριο, η δε Μαρία κάθεται κοντά στα πόδια Του (Λουκ. 10, 38 -39), και οι δύο δε αδελφές έχουν καλή προθυμία.

Τώρα να διαχωρίσεις τα πράγματα. Η Μάρθα διακονούσε παρασκευάζοντας τ’ απαραίτητα για την ικανοποίηση της σωματικής Του ανάγκης, η δε Μαρία κάθισε κοντά στα πόδια Του και άκουγε τα λόγια Του.

Η μία λοιπόν ανέπαυε αυτό που φαίνεται, η άλλη δούλευε στο αόρατο. Γιατί αληθινά ο παρών ήταν και άνθρωπος και Θεός, ο ίδιος Δεσπότης αποδέχτηκε την προθυμία και των δύο γυναικών.

Αλλ’ η Μάρθα, επειδή πιεζόταν απ’ την κούραση, παρακάλεσε τον Κύριο να μεσιτεύσει, για να την βοηθήσει στη διακονία της η αδερφή της. «Πες σ’ αυτήν», λέγει, «να σηκωθεί και να διακονεί μαζί μου».

Ο δε Κύριος της απάντησε: «Μάρθα, Μάρθα, μεριμνάς κι αγωνίζεται για πολλά, για ένα όμως υπάρχει ανάγκη. Η Μαρία όμως εξέλεξε την αγαθή μερίδα, η οποία δεν θα αφαιρεθεί απ’ αυτήν» (Λουκ. 10, 40 – 42). Γιατί δεν βρισκόμαστε εδώ, για να πέσουμε σε στρώματα και να θρέψουμε την κοιλιά, αλλά ήρθα, για να σας θρέψω με το λόγο της αλήθειας και με τη θεωρία των μυστηρίων.

Την μία λοιπόν δεν την απομάκρυνε απ’ το έργο της, την άλλη όμως την αποδέχτηκε για την αφοσίωσή της.

Πρόσεξε τώρα ότι για τις δύο γυναίκες παρουσιάζονται δύο μερίδες. Η μία είναι κατώτερη, επειδή επέλεξε τη σωματικότερη, κι όμως χρησιμότατη, διακονία. Η άλλη είναι ανώτερη και πνευματικότερη, επειδή έχει ανέλθει δια της θεωρίας των μυστηρίων.

Μέγας Βασίλειος

[Απ' το έργο μας "ΒΑΣΙΛΕΙΑΝΟ ΑΠΟΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑ"]


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ