01
Ekdoseis2
Periodika2
Neeskiklofories

Epanekdoseis

Prosfores

diahoristiko

Όσοι αστροναύτες ταξίδεψαν στο διάστημα, στο τέλος νικημένοι από το μεγαλείο του σύμπαντος, ομολόγησαν πίστη στον Θεό. Μόνο δύο απ’ αυτούς, οι Ρώσοι Γκαγκάριν και Τιτώφ, δεν ένιωσαν την ανάγκη για κάτι τέτοιο. Ειδικά ο τελευταίος, επιστρέφοντας, δήλωσε με κομπασμό: «Ο Θεός δεν υπάρχει! Δεν τον συνάντησα…»!

*

Μη μας ενοχλεί αυτή η απάντηση. Την έχουνε πει τόσοι πολλοί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Την λέμε κι εμείς τόσο πολύ σήμερα. «Ο Θεός δεν υπάρχει. Δεν τον συνάντησα», επαναλαμβάνουμε!      

Κι όμως πόσα δεν έχει κάνει Εκείνος για να μας συναντήσει! Το μεγαλύτερο όλων είναι η ενανθρώπησή Του. «Έκλινεν ουρανούς και κατέβη», έγινε άνθρωπος, προκειμένου να μας συναντήσει. Μέχρι και σ’ αυτό το σημείο, έφτασε η μεγαλοσύνη και η αγάπη Του.      

Έτσι κάθε φορά που εορτάζουμε Χριστούγεννα, εορτάζουμε αυτή τη μεγάλη και μοναδική συνάντηση που έγινε ποτέ. Τη συνάντηση του Θεού με τον άνθρωπο. Κάθε Χριστούγεννα, είναι πάντα και μια τέτοια συνάντηση.      

Πολλοί όμως δεν την βλέπουν. Δεν νιώθουν καμμιά τέτοια επικοινωνία. Ούτε καν την αντιλαμβάνονται. Όπως και τότε. Είχαν μπροστά τους τον Θεάνθρωπο, τον έβλεπαν να θαυματουργεί, να μιλά, να κάνει «σημεία και τέρατα εν τω λαώ πολλά» κι αυτοί δεν καταλάβαιναν τίποτα. Ούτε καν σαν άνθρωπο τον έβλεπαν παρά μόνον σαν εγκληματία και τον χειρότερο ληστή, πράγμα που απέδειξαν!

*

Όμως τι είναι εκείνο, που τόσο πολύ μας εμποδίζει να συναντήσουμε τον Θεό; Εκείνος βρίσκεται δίπλα μας, έτοιμος να μας συναντήσει κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό βήμα απαραίτητο πάντα – προς το μέρος Του. Τι άραγε φταίει;      

Τι άλλο απ’ την προκατάληψη και την εθελοτυφλία μας;

Τι άλλο απ’ την έλλειψη ταπείνωσης και πίστης;

Τι άλλο απ’ την απομάκρυνση απ’ τις ηθικές αξίες, την αγία ζωή, τις μυστικές χάρες της προσευχής, τη γλυκιά γεύση της χάριτος των μυστηρίων;      

Όσο ο άνθρωπος θα βρίσκεται αχόρταγα πεσμένος στις ηδονές και τις απολαύσεις, όσο θα ζει με επιμονή και πείσμα στην αμαρτία, θ’ απωθεί πάντα τον εαυτό του από κάθε τέτοια συνάντηση. Όσο πηγαίνει προς συνάντηση της αμαρτίας, τόσο δεν θα βλέπει πουθενά τον Θεό και θα κομπάζει για την ανυπαρξία Του!

Συναντούμε τον Θεό όταν αντιστεκόμαστε στην αμαρτία!

Συναντούμε τον Θεό όταν προσευχόμαστε!

Συναντούμε τον Θεό όταν συμμετέχουμε στα μυστήρια της Εκκλησίας μας!

Συναντούμε τον Θείο όταν αγωνιζόμαστε πνευματικά!

Βλέπετε ο Θεός είναι Πνεύμα, δεν είναι κάποιο … αστέρι του γαλαξία, για να Τον συναντήσουμε κατά τη διάρκεια των διαστημικών μας πτήσεων! Ούτε επειδή βγήκαμε από τη γη και πετάξαμε στον ουρανό, θα είναι κάπου εκεί. Ο Θεός είναι κι εκεί και παντού, γιατί είναι τα πάντα. Προ πάντων δε «εντός ημών εστί».

*

Λοιπόν, αν θέλουμε να συναντήσουμε τον Θεό, αν ζητάμε να τον δούμε γεννημένο μέσα μας, πρέπει ν’ αλλάξουμε ζωή, ν’ απαρνηθούμε την αμαρτία, να αντισταθούμε σ’ αυτήν, να ακολουθήσουμε πνευματική και μυστηριακή ζωή. Με το πρώτο μας δε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, θα νοιώσουμε πολύ την παρουσία Του. Δοκιμάστε το και θα δείτε καλοί μου φίλοι…

Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ