01
Ekdoseis2
Periodika2
Neeskiklofories

Epanekdoseis

Prosfores

diahoristiko

 

Οι συνέπειες της εφαρμογής των θεωριών του Δαρβίνου πάνω στην ανθρώπινη κοινωνία, είναι ένα κεφάλαιο το οποίο σκόπιμα οι υποστηρικτές του Δαρβίνου αφήνουν να περάσει στη σιωπή. Και τούτο διότι αν ο κόσμος αντιληφθεί ότι στην ουσία η θεωρία της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου σημαίνει δικαίωση του ρατσισμού, πολύ δύσκολα θα την αποδεχόταν.

Η φυσική επιλογή αποτελεί την πιο βασική αρχή του δαρβινισμού. Σύμφωνα με αυτή, τα είδη ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την επιβίωση. Από τον ανταγωνισμό αυτό νικητής βγαίνει αυτός που καταφέρνει να προσαρμόζεται καλύτερα από τους άλλους στις αλλαγές του φυσικού περιβάλλοντος. Οι άλλοι είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν. Επομένως εφόσον όλοι οι άνθρωποι δεν βρίσκονται στο ίδιο πολιτισμικό επίπεδο, οι πιο προηγμένοι έχουν το φυσικό δικαίωμα να υποδουλώνουν ή να εξοντώνουν τους πολιτισμικά κατωτέρους τους.

Έτσι, για παράδειγμα, η εξόντωση των Ινδιάνων από τους αποίκους και η υποδούλωση των μαύρων της Αφρικής από τους Ευρωπαίους δουλεμπόρους, βρίσκει την ιστορική της δικαίωση, αφού τώρα υπάρχει ο Δαρβίνος για να την εξηγήσει … επιστημονικά! Ο απηνής διωγμός των ιθαγενών της Αμερικής ήταν δηλ, κάτι φυσιολογικό και οι στυγνοί εκμεταλλευτές τους είναι … αθώοι!

Ένας Άγγλος φιλόσοφος, ο Χέρμπερτ Σπένσερ, φανατικός υποστηρικτής του Δαρβίνου, υποστήριζε χωρίς κανένα ενδοιασμό, ότι δεν πρέπει να φροντίζουμε για τους φτωχούς, δεν πρέπει να υπάρχει δωρεάν παιδεία ούτε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα οικονομικά κατώτερα κοινωνικά στρώματα, γιατί έτσι πάμε κόντρα στην εφαρμογή των κανόνων της φυσικής επιλογής! Ας αφήσουμε λοιπόν τους κοινωνικά ασθενέστερους και τους ανήμπορους να πεθάνουν προς δόξα τού…Δαρβίνου, γιατί διαφορετικά εμποδίζουμε το…ξεκαθάρισμα!

Τις ιδέες του Δαρβίνου υιοθέτησαν πρόθυμα και οι βιομήχανοι. Οι μεγιστάνες του πλούτου έβλεπαν την απορρόφηση των μικρών βιοτεχνιών ως φυσικό αποτέλεσμα της εφαρμογής της φυσικής επιλογής. Οι ισχυρότεροι έπρεπε να επικρατήσουν εις βάρος των ανίσχυρων ανταγωνιστών τους. Έτσι ο Δαρβίνος τους προσέφερε τη θεωρητική υποστήριξη για να δικαιολογήσουν τόσο το κλείσιμο των μικρών βιοτεχνιών όσο και την εξαθλίωση και εκμετάλλευση των εργατών τους.

Αλλά και του Χίτλερ και όλων των ναζιστών οι ενέργειες βασίζονταν στη δαρβινική…ιδεολογία! Ο ναζισμός διαιρούσε την ανθρωπότητα σε ανώτερες και κατώτερες φυλές, θεωρώντας απολύτως φυσιολογικό ότι οι ανώτερες φυλές ( και μάλιστα η Αρεία φυλή στην οποία κατάτασσε και το γερμανικό έθνος ) θα έπρεπε να κυριαρχούν πάνω στις κατώτερες. Το δίκαιο του ισχυρότερου πρέπει να επικρατεί πάντα και παντού. Τους Εβραίους, οι ναζί τούς εξόντωσαν με βάση την ίδια αρχή, γιατί θεωρούσαν ότι οι Εβραίοι ανήκαν σε κατώτερη φυλή και άρα ήταν καταδικασμένοι σε αφανισμό. Αυτός είναι ο νόμος της ζωής και οι ναζί έπρεπε να τον εφαρμόσουν πιστά!

Συνοψίζοντας τα όσα αναφέραμε παραπάνω, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αντιανθρωπιστική λογική και πολιτική του καπιταλισμού, του ναζισμού και του φασισμού, οι πόλεμοι και οι γενοκτονίες, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπίεση, οι φυλετικές διακρίσεις, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, βρήκαν την απόλυτη δικαίωσή τους μέσα από τις δαρβίνειες θεωρίες.

Ένας πολιτικός επιστήμονας παρατήρησε: «Όλο και περισσότεροι στοχαστές, προερχόμενοι από τις ανθρωπιστικές σπουδές, [σκεπτόμενοι τις συνεπαγωγές του δαρβινισμού] εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους ως προς την διαρκή αναγωγή των ανθρωπίνων ιδιοτήτων στη βιολογία». [Οι δαρβινικές απόψεις] «μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για να υποστηριχθούν ισχυρισμοί περί εγγενών διαφορών ως προς τη διανοητική ικανότητα, την εθνότητα ή τους ρόλους των φύλων».1

Αλλά η παραδοχή εκ μέρους των εξελικτικών, των αρνητικών παρενεργειών που είχαν πάνω στην ανθρώπινη κοινωνία οι ολέθριες ιδέες του Δαρβίνου, δεν αρκεί. Χρειάζεται να ξεκινήσει κι από αυτούς τους ίδιους η αναθεώρησή τους. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα…

                                                                                                                                                                             Ανδρέας Κεφαλληνιάδης

[Απ’ το περιοδικό μας «ΤΑ ΚΡΙΝΑ»]


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ