01
Ekdoseis2
Periodika2
Neeskiklofories

Epanekdoseis

Prosfores

diahoristiko

 

Στ’ αλήθεια, πως μπόρεσε μια δράκα ανθρώπων, των Ελλήνων, να επιζήσει στη μακραίωνη όσο κανενός άλλου λαού ιστορία του, να διασωθεί από μύριους εχθρούς λόγω και αυτής της γεωγραφικής θέσης της Χώρας του, να τους κατατροπώσει όλους ανεξαιρέτως και επιπλέον να τους φωτίσει, να τους μορφώσει, να τους διδάξει και να επικρατήσει ακόμη σ’ αυτούς;

Και ποιοι δεν πέρασαν ως κατακτητές απ’ τον τόπο του ή δεν έκαναν ο,τιδήποτε για να τον υποτάξουν και να τον αλώσουν καίρια και αποτελεσματικά! Πέρσες, Σαρακηνοί, Εικονομάχοι, Φράγκοι, Σταυροφόροι, Βενετοί, Οθωμανοί … Στην ουσία βάρβαροι όλοι τους!

Να, λοιπόν, ένα καίριο ερώτημα όχι μόνο για τους ιστορικούς, τους ειδικούς επιστήμονες και τους μελετητές, αλλά και για τον καθένα, τον καθέναν από μας.

Όσο όμως και να ερευνηθούν τα γεγονότα, όσο κι αν δει κανείς την ιστορία, οπωσδήποτε σε τούτο θα καταλήξει: Πως το μυστικό της διατήρησης του Ελληνισμού, οφείλεται στο μεγαλείο της γλώσσας του, στο άφθαστο επίπεδο του πολιτισμού του, στην ανυπέρβλητη Ορθοδοξία απ’ την οποία διαποτίζεται στο έπακρο η ζωή του, στις ανεκτίμητες παραδόσεις του, στη μεγάλη του φιλοπατρία.

Όλα τούτα υφαίνουν την ύπαρξή μας. Και χάριν της μοναδικότητάς τους στην οικουμένη, ναι, μας δίνουν αξία άφθαστη, μας ισχυροποιούν τις αντιστάσεις, κατατροπώνουν όλους τους εχθρούς μας, μας αναδεικνύουν σε ήρωες, μας ωθούν στο θαύμα και το μεγαλείο.

Τι κι αν είμαστε λίγοι, κάποια εκατομμύρια, ακόμη και σήμερα που η ανθρωπότητα φθάνει τα 8 δισεκ. ψυχές;

Δεν είναι τυχαία τούτα τα λόγια που είπε το 1994 σε δημόσια, μάλιστα, ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ο γνωστός Χένρι Κίσσιγκερ:

«Ο Ελληνικός λαός είναι ατίθασος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε την γλώσσα, την θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του ν’ αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει…»!!!

Χαρακτηριστική, ωστόσο, είναι και η άποψη του μεγάλου μας ιστορικού Σπυρ. Ζαμπέλιου στο περίφημο έργο του «Βυζαντιναί μελέται» (εκδόθηκε το 1857). Ως βάσεις για το θαύμα αυτό της διατήρησης του Ελληνισμού μέσα από τόσες μεγάλες δυσκολίες, ο Ζαμπέλιος θεωρεί τρεις παραδόσεις:

Η πρώτη είναι η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (το Βυζάντιο όπως το αποκαλούν μειωτικά οι Δυτικοί), η οποία καθιέρωσε την ενότητα του Γένους υπό τον νόμο.

Η δεύτερη είναι η εμμονή του Κλήρου στην Ορθοδοξία της Εκκλησίας, στις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού.

Και η τρίτη βάση είναι η Αττική παιδεία, η οποία επεκράτησε όλους αυτούς τους αιώνες και επέτυχε να κάνει την Ελληνική γλώσσα όργανο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Λοιπόν σήμερα, στις μέρες της παγκοσμιοποίησης που ζούμε και στην με όλα τα μέσα προσπάθεια που γίνεται για την ομογενοποίηση και το ισοπέδωμα των λαών, πάλι θα επιζήσουμε! Πάλι θα λάμψουμε! Και πάλι θα επικρατήσουμε! Γιατί αγαπάμε την Ελλάδα, την Ορθοδοξία, τη γλώσσα και όλες μας τις παραδόσεις!

Ακριβώς γι’ αυτό καλοί μου φίλοι…

                                                                                                            Κ.Γ.Π.

[Απ’ το περιοδικό «ΤΑ ΚΡΙΝΑ»]


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ