Εκτύπωση

 

του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

«Tον γάμο δεν πρέπει να τον θεωρείς εμπορική συμφωνία αλλά κοινωνία ζωής».

                                                       *                                      

«Kι όταν παίρνουμε γυναίκες να το κάνουμε με τον Θεό, όχι για να κάνουμε μεγαλύτερη την περιουσία, αλλά να επιζητούμε ευγένεια ψυχής, όχι χρηματική περιουσία, ούτε προγονική δόξα, αλλ’ αρετή και πραότητα χαρακτήρα. Σύντροφο στη ζωή παίρνουμε και όχι συμμέτοχο στην πανουργία».

                                                       *                                     

Eκείνος που πήρε γυναίκα πλούσια, πήρε μάλλον κυρά του σπιτιού παρά σύζυγο. Γιατί, αν και χωρίς αυτό οι γυναίκες είναι γεμάτες υπερηφάνεια κι εύκολα πέφτουν στην αγάπη της δόξας, αν προστεθεί κι αυτό το πράγμα, πώς θα είναι υποφερτές στους συζύγους τους; Aντίθετα εκείνος που πήρε γυναίκα ισότιμη ή φτωχότερη, πήρε βοηθό και σύμμαχο και έβαλε στο σπίτι του όλα τα αγαθά. Γιατί η ανάγκη της φτώχειας την παρακινεί να περιποιείται με πολλή φροντίδα τον άνδρα της, σε όλα να υποχωρεί και να υπακούει, εξαφανίζει κάθε πρόφαση για διχόνοια και φιλονεικία καθώς και αλαζονεία και ύβρη, και γίνεται σύνδεσμος ειρήνης, ομόνοιας, αγάπης και συμφωνίας.

                                                                                           

H ομορφιά του σώματος, όταν δεν συνδυάζεται παράλληλα με την αρετή της ψυχής, θα μπορέσει να σκλαβώσει τον άνδρα για είκοσι και τριάντα ημέρες, παραπέρα όμως δεν θα προχωρήσει, αλλ’ αφού δείξει την κακία της θα διαλύσει όλη την αγάπη. Eκείνες όμως που λάμπουν από το κάλλος της ψυχής, όσο προχωράει ο καιρός και κάνουν γνωστή την ευγένειά τους, τόσο περισσότερο θερμότερο κάνουν τον έρωτα στους άνδρες τους και ανάβουν την αγάπη τους γι’ αυτόν. Kι όταν υπάρχει αυτό και ανάμεσά τους υπάρχει φιλία θερμή και γνήσια, απομακρύνεται κάθε είδος πορνείας, και ούτε θα εισχωρήσει ποτέ κάποια σκέψη ακολασίας σ’ αυτόν που αγαπάει τη γυναίκα του, αλλά αρκείται πάντοτε στη δική του αποσπώντας με τη σωφροσύνη του από το Θεό κάθε εύνοια και προστασία για όλο το σπίτι του.

                                [Από το έργο μας «ΡΟΔΟΣΤΑΓΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ»]