01
Ekdoseis2
Periodika2
Neeskiklofories

Epanekdoseis

Prosfores

diahoristiko

Η τεχνολογία καταργεί τα όρια!

           Αν αξίζει σε κάτι η τεχνολογία, καλοί μου φίλοι, είναι γιατί μπορεί και καταργεί κάθε φορά ακόμη και τα ίδια της τα όρια! Δεν υπάρχει ημέρα που να μην το κάνει αυτό. Γι’ αυτό και μας συγκινεί όλους, μας γοητεύει, μας είναι χρήσιμη και μάλιστα τόσο πολύ, που διαφεντεύει ακόμη και τη ζωή μας! Και αναρωτιέται εύλογα κανείς. Ως που θα φθάσει άραγε; Είναι ήδη τέτοιες οι εξελίξεις της που πραγματικά αδυνατεί να τις παρακολουθήσει ο μέσος άνθρωπος! Και δεν είναι μόνον αυτή ακριβώς η υπέρβαση του εαυτού της που κάνει, είναι ότι καταργεί και πολλά άλλα όρια. Δηλαδή;

 *   *   *

Έχει κατορθώσει, για παράδειγμα, να καταστήσει δυσδιάκριτα τα όρια ακόμη και μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού!

        Έγραψαν οι «TheNewYorkTimes» σχετικά με την ταινία: «Πλανήτης των Πιθήκων: Η εξέγερση», πως πολύ δύσκολα πλέον μπορεί να διακρίνει κανείς έναν ηθοποιό μιας κινηματογραφικής ταινίας από έναν ψηφιακό χαρακτήρα. Μάλιστα όλοι οι πίθηκοι της εν λόγω ταινίας κατασκευάστηκαν με υπολογιστές. Κι όμως φαίνονται τόσο αληθινοί που θα μπορούσαν να ξεγελάσουν ακόμη κι έναν ειδικό επιστήμονα των θηλαστικών! Ως και οι ρυτίδες ή και οι κινήσεις των μυών μοιάζουν να είναι αληθινά! Και το δημοσίευμα κατέληγε σ’ αυτό: «Η ψηφιακή τεχνολογία σβήνει τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού»!

      Αλλ’ αυτό το γνωρίζουμε όλοι σήμερα και με την λεγόμενη «εικονική πραγματικότητα», που η τεχνολογία την έκανε να είναι όντως δυσδιάκριτη από την αληθινή! Τόσο πολύ, που νομίζουμε ότι ζούμε στον πραγματικό κόσμο, όταν είμαστε κυριολεκτικά χαμένοι στον εικονικό! Κι έτσι …

Εκεί που νομίζουμε ότι τάχα έχουμε πολλούς φίλους στα κοινωνικά δίκτυα, στην πραγματικότητα δεν έχουμε κανέναν!

Εκεί που υποτίθεται ότι απολαμβάνουμε το (οonline) παιχνίδι με την παρέα, στην πραγματικότητα παίζουμε μόνοι μας!

Εκεί που πιστεύουμε πως επικοινωνούμε, πόσο μακριά βρισκόμαστε απ’ την ζεστασιά των προσωπικών σχέσεων και της ίδιας της ανθρώπινης προσέγγισης!

       Ναι, προκαλεί εντύπωση αυτό που γράφτηκε σε προσκλητήριο γάμου. Έλεγε: «Τραβήξτε όσες φωτογραφίες θέλετε, αλλά σας παρακαλούμε μην τις ανεβάσετε στο Facebook»!!!

         Το πρώτο, δηλαδή η φωτογράφιση, έχει να κάνει ασφαλώς με τον πραγματικό κόσμο κι είναι βέβαια καλοδεχούμενο, ως αποθανάτισμα και μάλιστα μιας μεγάλης χαράς που είναι. Το δεύτερο έχει να κάνει με τον εικονικό κόσμο και με τις άλλες, τις δικές του διαστάσεις που έχει. Πόσο διαφορετικά είναι! Και με αυτό τι ζήτησαν οι νεόνυμφοι από τους καλεσμένους τους; Να σεβαστούν τα όρια!

                                      *   *   *

            Αλλ’ η τεχνολογία έχει ήδη καταστήσει δυσδιάκριτα τα όρια στα πάντα. Και για τούτο έχει κάνει πολύ εύκολο το πέρασμα από το ένα στο άλλο. Ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς! Όπως …

-   Το πέρασμα απ’ το αληθινό, στο ψεύτικο!

-   Το πέρασμα απ’ το επώνυμο, στο ανώνυμο!

-   Το πέρασμα απ’ το φυσικό, στο πλαστικό!

-   Το πέρασμα απ’ το αυθεντικό, στο πλασματικό!

-   Το πέρασμα απ’ τις αξίες, στις απαξίες!

-   Το πέρασμα απ’ το ηθικό, στο ανήθικο!

-   Το πέρασμα απ’ το ενάρετο, στο αμαρτωλό!

Κι όλα αυτά τα έχει κάνει τόσο δυσδιάκριτα, που λες πως είναι ισοπεδωμένα!

Ας προσέξουμε και τούτο. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και υπερβαίνει τα όρια της, τόσο κάνει δυσδιάκριτα ή και καταργεί και τα δικά μας όρια. Του ήθους μας, των αξιών μας, των αρχών μας, των πιστεύω μας, των πεποιθήσεών μας. Γι’ αυτό και αποτελεί το κατ’ εξοχήν εργαλείο της ομογενοποίησης των πάντων, και μάλιστα προς το ανούσιο, το χειρότερο και το διεφθαρμένο. Της προς τα κάτω κατάστασης, δηλαδή!

Δεν είναι τυχαίο που την χρησιμοποιεί και την προωθεί τόσο πολύ η παγκοσμιοποίηση, εκείνη που δεν θέλει σύνορα, εμπόδια, πιστεύω, απόψεις, αξίες, φραγμούς και όρια πουθενά!

Έτσι η τεχνολογία πρωταγωνιστεί, αλλά και τέλεια προωθεί, μια άλλου είδους ελευθεριότητα κι εν τέλει μια άνευ προηγουμένου ασυδοσία στα πάντα.

Υπόψη ότι υπάρχει και ο όρος «cyberdisinhidition» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «άρση των αναστολών στον Κυβερνοχώρο»! Αυτό κι αν είναι η αποκάλυψη της ισοπέδωσής μας!

                                 *   *   *

Είναι επόμενο πλέον, μέσα απ’ αυτή την τόση ελευθεριότητα (θα την λέγαμε ασυδοσία!) που αφειδώς μας παρέχει …

  -   Να επισκεπτόμαστε χώρους, κοινότητες, παρέες κ.λπ. που δεν θα τις πλησιάζαμε ποτέ μας στην πραγματική ζωή!

  -  Να παρακολουθούμε ή και να είμαστε πρωταγωνιστές σε πράγματα ανάρμοστα, ακόμη και στις όποιες πεποιθήσεις, αρχές, αξίες και ήθος διαθέτουμε ως άνθρωποι! 

   -   Να εγκαταλείπουμε κάθε προσπάθεια βελτίωσης του εαυτού μας!

Κι όλα αυτά, με όλη εκείνη την άνεση και την ταχύτητα, αλλά και την αίγλη, που διαθέτει η τεχνολογία!

Να γιατί δεν ενδιαφερόμαστε πλέον ούτε και γι’ αυτά τα προσωπικά μας δεδομένα, αλλά ούτε και γι’ αυτή την ίδια την προσωπική μας ζωή. Όλα στο φως, όλα παντού, χωρίς σκέψη, χωρίς προβληματισμό, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς αιδώ!

Έγραψε κάποιος ειδικός: «Στον κόσμο του Twitter δεν υπάρχει λόγος να ντραπείς, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιος είσαι»! Η ανωνυμία είναι η μάσκα, βλέπετε. Μέσο και τρόπος της τεχνολογίας κι αυτός, για να υπερβαίνουμε τις αναστολές μας, να κρύβουμε τους σκοπούς και τις επιδιώξεις μας, να υπηρετούμε φανατικά τα πάθη μας!

Η διαπίστωση των επιστημόνων είναι αυτή: «Στο διαδίκτυο υπάρχει η δυνατότητα να εκφραστεί η αρνητική πλευρά της ανθρώπινης φύσης πολύ πιο εύκολα, πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ανώνυμα, πολύ πιο διαδραστικά». Να και η αποκάλυψη του θέματος που συζητάμε, δηλαδή της κατάργησης όλων των ορίων από την τεχνολογία!

                                    *   *   *

Τι φοβερό και ο εθισμός στις νέες τεχνολογίες! Γιατί δείχνει πως είναι «κολλημένος» κανείς σε κάτι, οπωσδήποτε αρνητικό!

Μάλιστα όσο βυθίζεται κανείς, και μάλιστα νέος, σ’ αυτούς τους εθισμούς, τόσο περισσότερο πλέον διδάσκεται μια νέα ηθική, την ηθική του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών όπως θα την λέγαμε, αυτήν που θέλει τη ζωή μας χωρίς τους οποιουσδήποτε κανόνες και φραγμούς σε οτιδήποτε!

Η τεχνολογία δεν είναι ότι καταργεί όλα τα όρια, ακόμη και του εαυτού της, είναι ότι τελικά μέσω αυτής της ιδιότητάς της …

   -   Μας οδηγεί σε άλλους κόσμους, επανακαθορίζοντας τον ίδιο τον κόσμο μας!

   -   Τα αλλάζει όλα, όχι μόνο γύρω μας αλλά και μέσα μας!

   -   Διαμορφώνει όχι μόνο τα πράγματα, αλλά και τα πρόσωπα και τις συνειδήσεις!  

   -   ας κάνει σαφώς διαφορετικούς, γιατί είναι πολύ δύσκολο να τη διαχειριστούμε!

            Δημοσιογραφική έρευνα για το μέλλον της τεχνολογίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «τα όρια μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ θα γίνουν θολά»! Από την εξέλιξη των ρομπότ ή από την υποβάθμιση του ανθρώπου άραγε; Θα λέγαμε και από τα δύο! Να και ο στόχος της «διεθνούς των πονηρών»!!

                                   *   *   *

            Στ’ αλήθεια, παιδιά, όλα αυτά δεν τα είπαμε για να μην χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Τα είπαμε για να μην μας χρησιμοποιεί! Για να είμαστε προβληματισμένοι και υποψιασμένοι απέναντί της. Και βέβαια για να μην αφηνόμαστε σ’ αυτήν. Όλοι και όλα χρειάζονται μέτρο και όρια. Όπως κι εμείς τα δικά μας και μάλιστα τότε που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Όλοι οι ειδικοί επιστήμονες μιλούν πλέον για την ισορροπία και τα όρια που πρέπει να έχουμε όχι μόνο μεταξύ της online και της offline ζωής, αλλά και σ’ αυτή την onlineή την offlineζωή ξεχωριστά. Ναι!

                                                                                                           Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος

                                                                                                    


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ